Wie werkt, ziet resultaat

Wie werkt, ziet resultaat

Gemak dient de mens, dit horen wij regelmatig. Maar wat nou als je met iets meer moeite een mooi resultaat kunt krijgen? Jij wilt toch ook je eigen fruit en groente zo lang mogelijk kunnen bewaren? Als je dit op een leuke, gezonde en milieuvriendelijk manier wilt bereiken dan zeggen wij: verdiep je in de wereld van de weckpot

Tijdens dit proces blijven vitaminen behouden

Met deze manier van conserveren kun je namelijk heel veel kanten op. Denk naast het welbekende groente en fruit aan: chutneys, eieren, soepen en zelfs stoofschotels. De aanwezige vitamines zoals bijvoorbeeld B2 en D worden behouden bij deze vorm van bewerken. Ook kan het je energiekosten schelen omdat je minder gebruik maak van de vriezer, je kunt de oogst delen met de buurt en je hoeft minder vaak naar de supermarkt. Een groot voordeel voor je portemonnee, want producten in weckpotten kunnen jarenlang bewaard blijven, mits het op de juiste manier wordt ingemaakt. Een veelgehoord advies is om de ingemaakte producten in een koele, donkere plek te bewaren zoals bijvoorbeeld een schuur of garage. Dat wordt plankjes zagen.

Maar hoe pak je dit als beginner nou het beste aan?

Schoon, schoner, schoonst

Het is erg belangrijk dat je zo schoon mogelijk werkt, je wilt natuurlijk voorkomen dat je harde werk voor niets blijkt te zijn als de geconserveerde producten heel snel bederven. 

Materialen ook brandschoon maken

Zorg ervoor dat je de materialen waar je mee gaat werken ook grondig schoonmaakt, dit ter voorkoming van bacteriën. Dit kan ook in de vaatwasser op de hoogste stand.

Het proces van weckken: Welke temperatuur heb ik nodig?

Doe het etenswaar voorzichtig en met behulp van een trechter in de pot(ten) en sluit het vacuüm af. Vergeet ook geen weckklemmen aan te schaffen, die hebt je samen met de afsluitring nodig om de potten af te sluiten wanneer je ze in de ketel plaatst. Daarna doe je het geheel in de ketel. Online zijn temperatuurlijsten te vinden zodat je precies kunt zien hoe warm je de ketel moet instellen, meestal is het advies tussen de 116-120 graden Celsius. Ook heb je de keuze tussen een volautomatische en een halfautomatische ketel. Het verschil is dat de volautomatische zelf de tijd instelt en bij de halfautomatische is het jou taak om op de tijd te letten.

Geniet van je arbeid en van zelf bewerkte producten die je heel lang kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top